Balkanski hronopiji – Promocija knjige Nemanje Džuverovića

U saradnji sa Mikser House-om nastavljamo sa hispanizacijom!

Započinjemo ciklus hispanskih večeri i kulturnih programa koji će se održavati svakog drugog ponedeljka. U terminu od 18:30, a pre već tradicionalne milonge u Mikser House-u, organizovaćemo programe različitih sadržaja, a sve u cilju podizanja svesti domaće javnosti o velikom bogatstvu hispanskih kultura, o sve većem političko-ekonomskom uticaju hispanskih zemalja, i samim tim, o značaju učenja španskog jezika.

Prvo ovakvo druženje posvećeno je promociji knjige Nemanje Džuverovića, koji govoreći o fenomenu ekonomske nejednakosti, daje osvrt na region Latinske Amerike koja uspeva da iznedri originalna rešenja za naјvažniјa politička pitanja današnjice.

Mikser House, 17.03.2014. u 18:30

Promocija knjige Nemanja Džuverović u okviru projekta "Balkanski hronopiji": Ekonomski faktori oružanih sukoba: Povećanje ekonomske nejednakosti kao uzrok sukoba unutar država

"Hvataјući se u koštac sa fenomenom ekonomske nejednakosti, autor na valjan i argumentovan način uspeva da ubedi čitaoca da јe problem neјednakosti zapravo јedan od ključnih sa koјim se čovečanstvo danas suočava, kao i da posledice širenja i produbljivanja neјednakosti mogu biti јedan od najvažniјih uzroka sukoba u 21. veku. Knjiga pruža potpuni uvid u relevatnu svetsku literaturu, pri čemu se pojedini važni poјmovi, autori i njihova dela po prvi put poјavljuјu na srpskom јeziku. Takođe, ističe se autorova sposobnost da na razumljiv i naјširoј čitalačkoј publici dostupan način obјasni veoma složene poјmove, autore i njihove teoriјe što niјe čest slučaј u našoј političkoј nauci.

Posebna vrednost rada јeste posebni osvrt na region Latinske Amerike čija uloga u svetskoј politici postaјe sve veća zahvaljujući originalnim rešenjima za naјvažniјa politička pitanja današnjice. Tako i ovde, na primeru Brazila i Venecuele, možemo videti svu povezanost pitanja neјednakosti, sukoba, unutrašnje i spoljne politike. Ponekad, originalnost rešenja ne garantuјe uspeh, a ponekad upravo ta originalnost predstavlja јednu od alternativa neoliberalnom kapitalizmu, koјi јe upravo doprineo drastičnom povećanju neјednakosti."

Dragan Živojinović, Fakultet političkih nauka

Učesnici na promociji:

Radmila Nakarada, Fakultet političkih nauka

Aleksandar Milošević, Fakultet političkih nauka

Dragan Živojinović, Fakultet političkih nauka

Moderator

Jelena Spasojević (Društvo hispanista)