Balkanski hronopiji

Balkanski hronopiji je projekat Društva hispanista koji je nastao kao neka vrsta reakcije na nedostatak inicijative kod mladih u Srbiji, na nedovoljnu zainteresovanost za latinoameričke studije, kao i na svetsku krizu koja zahteva alternativna rešenja.

Zapravo, aktuelna kriza, iako globalni problem koji pogađa sve sfere društva, najozbiljnije posledice ima na evropskom kontinentu, istom onom koji je do skoro predstavljao neku vrstu modela za države sa drugih kontinenata. Ovakva situacija stvorila je potrebu za traženjem alternativa koje bi mogle da ponude različite odgovore na goruće probleme. U tom smislu, primeri zemalja Latinske Amerike, njihovi sistemi vrednosti i perspektiva koju promovišu, javljaju se kao moguće usmerenje u potrazi za rešenjima.

Jedan od ciljeva projekta jeste i uticanje na omladinu i akademsku zajednicu Srbije, koja je trenutno vrlo apatična, i ukazivanje na značaj bavljenja sopstvenim identitetom. Drugi cilj projekta jeste upozoriti na važnost i potrebu za podizanjem latinoameričkih studija, koje su trenutno vrlo slabo prisutne u Srbiji, na akademski i profesionalno viši nivo.

Imajući u vidu njegov kako akademski, tako i aktivistički karakter, projekat je namenjen studentima društvenih i humanističkih nauka, istraživačima, aktivistima mnogih društvenih organizacija, različitim udruženjima, ali takođe i svima onima koje direktno ili indirektno zanimaju dešavanja u Latinskoj Americi i njeno društveno-kulturno bogatstvo. Zbog toga, Balkanski hronopiji imaju tendenciju da postanu polazište za stvaranje mreže svih latinoamerikanista u Srbiji i regionu.

Na dosadašnjim izdanjima projekta prisustvovali su različiti predavači i akademici, kako srpski, tako i hispanski, koji su se bavili sledećim temama:

• Doprinosi društva u demokratskoj borbi
  • Pravo na prostor: javna dobra i javni prostor bez javnosti
  • Zauzimanje javnih prostora
  • Ekonomski faktori oružanih sukoba: Povećanje ekonomske nejednakosti kao uzrok konflikata unutar zemalja
  • U potrazi za alternativama – sledeći Latinsku Ameriku
  • Zakopano ogledalo – potraga za identitetom (konferencija zasnovana na istoimenom eseju Karlosa Fuentesa).