Pozorišna delatnost

Pozorišna delatnost u okviru Društva hispanista ima za cilj da se pomoću interpretacije pojedinih pozorišnih komada, na zabavan i konstruktivan način vežba španski jezik, kao i da se pozorište na španskom jeziku približi srpskoj publici i upozna je sa njegovom širokom kulturom. Ove ciljeve, od osnivanja do danas, razvijale su dve pozorišne trupe: Pomereni Teatar (Teatro Dislocado) i Teatro en Marcha. Obe trupe su činili studenti Katedre za iberijske studije Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Trupa Pomereni Teatar odigrala je četiri predstave na španskom jeziku i organizovala dva izdanja festivala Histrion – festival studentskog pozorišta na romanskim jezicima. U pitanju je festival studentskog pozorišta, koji se bavi širenjem, upoznavanjem i približavanjem kultura romanskog govornog područja kulturama Balkana, te afirmacijom pozorišta kao metoda nastave i integracijom studentskih pozorišnih trupa u kulturne tokove u zemlji i regionu.

Nakon pauze od nekoliko godina, nova trupa, Teatro en Marcha, priredila je 2014. godine predstavu „Neobični lavirint“ meksičkog dramskog pisca Fernanda Sanćesa Majansa. Sada si ti na redu! Ako obožavaš pozorište, voliš španski jezik i imaš inicijativu i ideju, dođi kod nas da zajedno osmislimo nove projekte u okviru pozorišne delatnosti Društva hispanista. Piši nam na kontakt@drustvohispanista.rs.